Skip to content
Bevalling / Spoedeisend 24/7: 071 – 200 15 45

Wanneer bel je ons?

Vanaf 37 tot 42 weken mag je onder onze zorg bevallen. Wanneer er sprake is van onderstaande punten vóór 37 weken zwangerschap, moet je direct contact met ons opnemen. Wij zijn 24 uur per dag 7 dagen per week te bereiken op ons spoednummer. Je mag ons altijd bellen bij twijfel of ongerustheid!

Weeën

Het begin van de bevalling kan zich aandienen met weeën. Wanneer jullie je eerste kindje verwachten, zal dit een wat langere aanloop nodig hebben. De baarmoeder moet immers leren wat goede weeën maken is.  Wanneer je al eerder bent bevallen, is het moment waarop je ons inschakelt eerder.  Het verschil tussen de voorweeën en de echte weeën ga je merken wanneer er meer regelmaat in de samentrekkingen komt en de kracht toeneemt. Je hebt dan alle concentratie nodig om de pijn weg te krijgen. Wanneer je ons belt hangt dus af of dit jullie eerste of jullie tweede kindje is.

  • Bij een eerste kindje is de verwachting dat bij een 1-2 uur lang weeën om de drie minuten de ontsluitingsfase is begonnen.
  • Wanneer je al eerder bent bevallen, is het moment waarop je ons inschakelt eerder namelijk bij weeën om de 5 minuten voor een uur lang. Dit is wel afhankelijk van het verloop van de vorige bevalling.

Breken van de vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Wanneer de vliezen breken verlies je ineens water, wat je niet op kunt houden dat kunnen kleine beetjes zijn maar ook een enorme plons. Probeer een beetje op te vangen in een potje of een glas. Wanneer de vliezen breken, is het goed op de volgende dingen te letten:

  • Het tijdstip van het breken van de vliezen, is het overdag kan je ons direct op de hoogte stellen.
    Is het ’s nachts (22.00-8.00 uur) bel ons dan de volgende ochtend.
  • De kleur van het vruchtwater; helder/kleurloos, wittig of roze is normaal.
    Bij groen of donkerbruin of bij twijfel moet je ons direct bellen.
  • Of als wij je geadviseerd hebben bij vruchtwaterverlies direct te bellen.

Bloedverlies

Een beetje bloed of slijmprop verliezen tijdens het laatste stukje van jouw zwangerschap kan erbij horen. Wanneer er sprake is van helderrood bloedverlies en het is meer dan een maandverband vol moet je ook direct contact met ons opnemen.

Zoeken