Skip to content
Bevalling / Spoedeisend 24/7: 071 – 200 15 45

Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis en komt bij ongeveer één op de tien zwangerschappen voor. Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het vruchtje en is het vruchtje gestopt met groeien. Hoe een miskraam verloopt is bij iedereen anders.

Bloedverlies en buikkrampen zijn gebruikelijk bij een miskraam. Bloedverlies tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap komt echter in 20% van de zwangerschappen voor en kan ook andere oorzaken hebben. Er is dus niet altijd sprake van een miskraam. In ongeveer 50% van de gevallen verloopt de zwangerschap verder prima. Het bloedverlies kan helderrood of bruinig zijn, en er kunnen kleine stolsels vrijkomen. De buikpijn voelt vaak als heftige menstruatiepijn. Vaak is er één of twee dagen sprake van hevige buikpijn en veel bloedverlies.

Voor begeleiding bij een miskraam zijn wij altijd bereikbaar, ook als je nog niet bij ons bent geweest op het intakegesprek. Voor vragen of twijfels, of als je gewoon even je verhaal kwijt wilt, mag je ons bellen op de spoedlijn 071 – 200 15 45. Neem in ieder geval contact met ons op in de volgende gevallen:

  • Hevig bloedverlies,
  • Koorts (boven de 38 graden) tijdens of na de miskraam,
  • Niet goed voelen: je duizelig bent, zweet en/ of je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen.

Als blijkt dat je een miskraam hebt, zijn er 3 mogelijkheden:

  • Afwachten: natuurlijke manier.
  • Behandeling met medicijnen in het ziekenhuis.
  • Ingreep in ziekenhuis (curettage).

We zullen dan de verschillende mogelijkheden – en wat deze voor jou betekenen – met je bespreken.

Voor meer informatie kan je ook kijken op de volgende link: Miskraam

Heb je meer nodig om met je miskraam om te gaan? Loop je er bijvoorbeeld tegenaan dat je je op het werk moeilijk kunt concentreren, dat je het nog lastig vindt om naar de positieve kanten van het leven te kijken? Dan verwijzen we je met vertrouwen door naar Nicolien. Ze is gespecialiseerd in begeleiding rond miskramen en bij ongewenste kinderloosheid. Kijk op Moed en vraag meteen een gesprek aan met haar. Zodat je weer met rust en vertrouwen de toekomst tegemoet kunt.

Zoeken