Skip to content
Bevalling / Spoedeisend 24/7: 071 – 200 15 45

In de laatste weken van je zwangerschap leef je toe naar de bevalling. Wanneer het moment precies daar is, weet je niet van tevoren. De uitgerekende of à terme datum geeft een indicatie wanneer de bevalling zal gaan beginnen. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken (280 dagen), gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

De à terme periode loopt van 37 – 42 weken, de kans dat je gaat bevallen is dan het grootst. 4-5% van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op de uitgerekende datum.

Voor zowel een thuis als een ziekenhuisbevalling is het fijn om een aantal zaken in huis, op orde te hebben. Denk hierbij aan:
  • Is jullie huis goed vindbaar? Denk aan verlichting bij de voordeur, is het huisnummer goed zichtbaar en een goede bel. Indien Google Maps niet weet waar het adres is is het voor ons fijn als je een routebeschrijving hebt.
  • Heb je kraamzorg geregeld en is er een intake geweest? Dit vind plaats rond week 34 van de zwangerschap.
  • Staat het bed op klossen? Het bed moet rond week 37 op een hoogte staan van circa 75 cm.  Deze klossen of bedverhogers kun je huren bij de Vegro.
  • Is het kraampakket binnen? Voor een ziekenhuisbevalling is dit voldoende. Voor een thuisbevalling is het naast het kraampakket van de verzekeraar ook prettig als je wat extra kraammatrasjes in huis haalt. Ook willen we je vragen om 2 emmers, vuilniszakken, 2 kruiken, kruikenzakken en 10 gewassen en gestreken hydrofiel luiers klaar te leggen.
  • Je mag niet bevallen boven 2 trappen dus enkel op de eerste verdieping of de begane grond.

Vluchtkoffer

Vanaf 37 weken is het verstandig om een vluchtkoffer of bevaltas ingepakt te hebben staan. Deze kan mee naar het ziekenhuis als je poliklinisch gaat bevallen of als er onverhoopt een medische reden ontstaat tijdens de thuisbevalling. Je mag hier zo veel mogelijk in stoppen als dat je wilt. Maar hier moeten vooral de volgende spullen zitten:

  • Je zwangerschapsenveloppe, ID-bewijs en verzekeringspasje. Een muntje (50 cent of 2 euro) voor de rolstoel.
  • Foto/videotoestel, incl opladers.
  • Kleding voor tijdens en na de bevalling (vergeet geen warme sokken en extra ondergoed).
  • Kleding voor de baby: 2 setjes met muts, rompertje, broekje+shirt/pakje, sokjes en een jasje. Vergeet ook niet een omslagdoek en of een dekentje voor in de Maxicosi.

 

Zoeken