Skip to content
Bevalling / Spoedeisend 24/7: 071 – 200 15 45

Tijdens de intake kunnen we de mogelijke testen bespreken die je kunt doen in de zwangerschap. Aan het begin van de zwangerschap kun je screening laten verrichten op Down-, Edwards- en Patausyndroom. Je kunt hier meer over lezen op Prenatale screening.

De NIPT

De NIPT, ofwel niet-invasieve prenatale test, is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 10 weken zwangerschap worden gedaan. In het bloed van de zwangere zit er vanaf dat moment namelijk een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het kind Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Je kunt hierbij kiezen of je eventuele nevenbevindingen ook wilt weten. De uitslag van de NIPT kan niet-afwijkend of afwijkend zijn. Het geslacht van de baby wordt niet bepaald.

De 13 weken echo

Deze echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. Hij vindt plaats tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Er wordt gekeken naar de schedel, het hart, de buik, de ledematen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopiste naar de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo is onderdeel van de IMITAS studie en vindt plaats in Verloskundig echocentrum de Poort.

De 20 weken echo

Deze echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Het belangrijkste doel van de 20 weken echo is te onderzoeken of de baby een open rug of open schedel heeft. Ook wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen. Daarbij kunnen andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit, of er voldoende vruchtwater is en waar de placenta zich bevindt. Dit onderzoek vindt doorgaans plaats tussen de 18 en 22 weken zwangerschap. De echo zal plaatsvinden in Verloskundig echocentrum de Poort.

Zoeken