Skip to content
Bevalling / Spoedeisend 24/7: 071 – 200 15 45

In Nederland hebben we een bijna uniek systeem waarin jij de keuze hebt of je thuis, of poliklinisch wilt bevallen. Onderzoek heeft uitgewezen dat al deze plekken veilig zijn. Het is vooral belangrijk dat je bevalt waar je je het meest veilig voelt zodat je je het beste kunt ontspannen. Ontspanning is belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis.

Je keuze kan wel beïnvloedt worden door het verloop van je zwangerschap en (vorige) bevalling. Samen met ons bespreek je waar je wilt gaan bevallen. Jouw wensen en situatie zijn bepalend voor de uiteindelijke beslissing. Toch moet je er rekening mee houden dat een bevalling niet altijd verloopt zoals je het van tevoren had bedacht. Soms moet er op het moment zelf toch een ander besluit genomen worden, indien je naar het ziekenhuis toe wilde en op dat moment vind je het thuis toch wel zo prettig. Of als je thuis wilde bevallen en er ontstaat een complicatie waardoor we toch naar het ziekenhuis toe moeten. Verloskundigen in Nederland zijn opgeleid in het tijdig signaleren van eventuele spoedsituaties en zullen hier ook naar handelen. Wij kunnen hier een eerste behandeling starten en hebben hiervoor ook alle benodigdheden bij ons.

Thuis of ziekenhuis?

De voordelen van de thuis- versus de ziekenhuisbevalling worden ook besproken in onze voorlichtingsbijeenkomst ‘Bevalling en Kraamtijd’, maar hieronder nog even in het kort.

Voordelen van een thuisbevalling;

  • Je bent in je eigen vertrouwde omgeving en hierdoor meer de regie.
  • Je hebt minder kans op medische ingrepen.
  • Je hoeft de auto niet in met weeën.
  • Minder kans op infectie.
  • Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Bij een poliklinische bevalling betaal je meestal een eigen bijdrage. Kijk dit na bij je zorgverzekering.

Voordelen van een ziekenhuisbevalling;

  • Het kan een veilig gevoel geven dat alles bij de hand is.
  • Pijnstilling is aanwezig indien gewenst.
  • Je hoeft jezelf niet meer te verplaatsen als er een medische indicatie ontstaat.

 

Zoeken